torsdag 15. mai 2008

Hvordan tjener banken penger?

Bankene er akkurat som andre virksomheter. Deres produkt er kun pengene. Andre bedrifter som selger ting eller tjenester; bankene selger penger - i form av lån, sertifikater deponert (CDer) og andre finansielle produkter. De tjener penger på interessen de kostnad på lån fordi at interessen er høyere enn renter de betaler på innskytere kontoer.



Renten en bank belaster sine låntakere avhengig av både antall personer som ønsker å låne og hvor mye av pengene i banken har tilgjengelig for å låne. Som vi nevnte i forrige avsnitt, beløpet tilgjengelig for å låne også avhenger av reserve Federal Reserve Board har satt. Samtidig kan det også bli påvirket av midlene rente, som er den renten som bankene belaster hverandre for kortsiktige lån til å møte sine reserve. Sjekk ut hvordan Fed Works for mer informasjon om hvordan Fed påvirker økonomien.

Utlån av penger er også risikabelt. Bank aldri egentlig vet om det får de pengene tilbake. Derfor er riskier lånet til høyere rente i banken kostnader. Selv betaler renter kanskje ikke synes å være en stor økonomisk flytte på noen måter det virkelig er en liten pris å betale for å bruke andres penger. Tenk å måtte lagre alle pengene du har behov for å kjøpe et hus. Vi ville ikke være i stand til å kjøpe hus før vi pensjonert!

Bankene også tar gebyr for tjenester som sjekker, Minibank tilgang og overtrekking beskyttelse. Lån har sitt eget sett av avgifter som går sammen med dem. En annen kilde til inntekt for bankene er investeringer og verdipapirer.

1 kommentar:

Anonym sa...

Prøv å rettskriv artikkelen før du legger den ut, mange setninger jeg ikke skjønte noe av.